Nya Amarok prisas – utsedd till årets pickup - Transportbilsdagen

Nya Amarok prisas – utsedd till årets pickup

Nya Volkswagen Amarok har tagit hem utmärkelsen ”International Pick-up Award” (IPUA) – Årets Pickup. Det är tredje gången som modellen föräras den prestigefyllda utmärkelsen.


Amarok tog alltså för tredje gången hem ”International Pick-up Award (IPUA), som delades ut på logistik- och transportmässan Solutrans 2023 i Lyon. Den här gången delar Amarok förstaplatsen med sin samarbetspartner Ford och sin Ranger-modell för 2024 och 2025.

– Även om det är ett samarbetsprojekt har Volkswagen Transportbilars designteam lyckats bibehålla företagets unika utseende och välkända köregenskaper, vilket kunderna kommer att vittna, säger Jarlath Sweeney, ordförande för IVotY- och IPUA-juryn samt motorjournalist från Irland.

– I den här sjunde IPUA-tävlingen kommer den nya generationen Amarok att lägga till titlarna som vanns 2011 och återigen 2017, med den uppgraderade versionen. 

”Pickup som levererar”

Karl Bernqvist, som har en bakgrund hos bland annat Scania och idag sitter i Volkswagen Transportbilars högsta ledning med ansvar för inköp, var av förklarliga skäl lyrisk vid prisutdelningen.

– Amarok är en pickup som levererar pålitliga prestanda både på och utanför vägen. Det imponerade på juryn i båda fallen. ”International Pick-up Award” för 2024 och 2025 innebär att Amarok redan har uppnått tre utmärkelser under 14 års produktion, säger han.

– Det här förtroendet är en hyllning till hela teamet på Volkswagen Transportbilar. Stort tack för hjälpen! 

 

Pickup-of-the-year Amarok - Karl Bernquist tar emot priset som utdelas för tredje gången till modellen.


Amarok finns i fem modellserier i Europa med fyra motor- och växellådsvarianter. I Sverige erbjuds den i fyra modellserier och med två drivlinor.

Det finns 2,0-liters turbodieselversioner med en effekt på 125 och 151 kW samt en 3,0-liters sexcylindrig dieselversion med 177 kW. I Sverige erbjuds den starkaste 4-cylindriga motorn (500 Nm) samt den 6-cylindriga (600Nm).

Båda motorerna kommer med en 10-växlad automatväxellåda och det mest avancerade 4MOTION-fyrhjulsdriftsystemet som standard; Ökad inkopplingsbar fyrhjulsdrift (4A, 2H, 4H, 4L).

10 centimeter längre 

I Europa är nya Amarok konstruerad som en fyradörrars pickup med dubbelhytt. Med 5 350 mm är nya Amarok knappt 10 centimeter längre än sin föregångare. Ett axelavstånd på 3 270 mm motsvarar en ökning med 17 centimeter, vilket ger ännu mer plats i dubbelhytten.

Nya Amarok kostar från 589 000 kronor (exkl moms).

28 Nov 2023 Nyheter