Rekordår för Mercedes-Benz Transportbilar: ”Bara början” - Transportbilsdagen

Rekordår för Mercedes-Benz Transportbilar: ”Bara början”

Mercedes-Benz firar stora triumfer på transportbilssidan. 2022 blev nämligen Mercedes-Benz bästa år någonsin för transportbilar i Sverige.

– Det har varit ett makalöst år för oss och det avslutades med rekord på alla fronter, säger Fredrik Sidnäs, försäljningschef för Mercedes-Benz Transportbilar i Sverige.

Mercedes-Benz försäljning ökade under 2022 med mer än 36 procent på en annars krympande marknad. Totalt såldes 34 514 lätta lastbilar (> 3,5 ton) i Sverige under föregående år och av dessa var 5 205 från Mercedes-Benz. Marknadsandelen landade på 15,1 procent och i december tog man tätpositionen bland samtliga märken med en marknadsandel på nästan 20 procent.

– Det mest fascinerande är att vi sålde 36 % fler bilar under 2022 jämfört med året innan. Och detta i en marknad som krympte med nästan 5 %. Inget annat märke kan uppvisa en liknande förändring, säger Fredrik Sidnäs.

 

2022 blev Mercedes-Benz bästa år någonsin för transportbilar i Sverige. Sprinter var ohotad 1:a i större klassen.


December månad sticker ut. Detta då Mercedes-Benz mer än fördubblade sin försäljning för att sluta som landets största märke med en marknadsandel på 19,7 procent.

– Sprinter är helt ohotad 1:a i den större klassen och både Vito och nya Citan tar marknad i mellan och kompakt-klasserna. Vi märker att både stora kunder och småföretag tycker om det vi kan erbjuda, säger Sidnäs.

– Inte bara själva bilarna utan också våra serviceavtal och digitala funktioner som bidrar till en hög tillgänglighet och en bra lönsamhet i verksamheten. Dessutom har vi bra planering och har under större delen av året kunnat leverera bilar när kunderna vill ha dem.

"Många står i kö"

I takt med elektrifieringen av transportbilsmarknaden, som ligger några år efter personbilarna, verkar det nu tagit fart ordentligt.

Mercedes-Benz ser den utvecklingen som en stor möjlighet.

– Det är bara början. Vi har snart säljstart för nya eldrivna eCitan och vi har redan många som står i kö, säger Fredrik Sidnäs.

04 Mar 2023 Nyheter