IVECO och E.ON ingår stort avtal om laddinfrastruktur i Skandinavien - Transportbilsdagen

IVECO och E.ON ingår stort avtal om laddinfrastruktur i Skandinavien

IVECO och E.ON har tecknat ett nytt samarbetsavtal. Tillsammans ska bolagen bidra till att förbättra laddinfrastrukturen för elfordon i hela Skandinavien.


Den ökade efterfrågan på elfordon inom transportbranschen gör att IVECO:s avtal med E.ON blir ett naturligt steg. IVECO lanserade nyligen den elektriska transportbilen IVECO eDaily och tack vare samarbetet kan kunder få en integrerad lösning där IVECO levererar fordonet, och E.ON förser, samt stöttar, IVECO-kunder med laddstationer i hela Skandinavien. 

– Transportbranschen står inför en stor förändring, där laddning kan vara en utmaning. Det måste passa in i logistik- och transportmönstret, så det kräver ofta skräddarsydda lösningar, säger Anders Nilsson, försäljningsdirektör för IVECO Sweden AB i ett pressutskick.

– Det är just därför detta är ett viktigt avtal för oss. Tillsammans med E.ON banar vi vägen och kan nu leverera en komplett elektrisk lösning med både IVECO eDAILY och laddningsmöjligheter.

Transportbil med nollutsläpp

I fallet med IVECO eDaily, så är det en transportbil med nollutsläpp. 

– Marknaden för transportbilar går den elektriska vägen och vi räknar med att marknadsandelen för elbilar i Sverige kommer att öka kraftigt de kommande åren. I Sverige är den för närvarande bara sju procent. Men försäljningen av transportbilar ökar varje månad och det råder ingen tvekan om att det är på den vägen det går, säger Anders Nilsson.

Christian Halleløv, Head of Global eTransport på E.ON, ser positivt på samarbetet med IVECO. 

– Vi är verkligen glada över samarbetet och att på detta sätt kunna hjälpa IVECO:s kunder med en integrerad ellösning i Skandinavien. Vi arbetar kontinuerligt med transportbranschens gröna omställning och nu är det dags för de tyngre fordonen att gå över till el, säger han.

Och fortsätter:

– Med IVECO:s kommande utbud av tyngre elfordon blir det lättare för transportföretag att välja el. Vårt gemensamma mål är att göra övergången till elfordon enkel för IVECO:s kunder. Det ska vi bland annat uppnå genom att göra det möjligt för kunderna att ladda där behovet finns, till exempel där fordonen lastas eller parkerar över natten.

"Stöttar kunden"

Christian Halleløv är också nöjd med att kunna bidra till en lättare användning av framtidens elektriska transportbilar. 

– Hela idén med samarbetet är att ta bort oron från kunden. IVECO:s säljare är bra på laddlösningar, men de behöver inte vara experter. När IVECO har sålt en IVECO eDAILY kommer E.ON till platsen med experterna och stöttar kunden med alla frågor de kan ha om laddarna: om det finns tillräckligt med ström på adressen eller om nätanslutningen behöver uppgraderas. Om de sedan behöver ladda längs vägen får de ett laddkort så att de kan ladda på publika laddare. Allt det där hjälper vi till med.

IVECO och E.ON har förberett tre paket, som de erbjuder till IVECO eDAILY-kunder: ett litet, ett medium och ett stort. I paketen ingår, bland annat, en lösning anpassad efter kundens behov av att lägga till eller ta ur batterier när fordonet köps. Detta så att kunden kan optimera körsträckan och lastkapaciteten.

Läs mer om IVECO eDAILY här och om E.ON:s erbjudande till IVECO-kunder här.

09 Mar 2023 Nyheter