IVECO eDAILY – eldrivet skåp med smart batterilösning - Transportbilsdagen

IVECO eDAILY – eldrivet skåp med smart batterilösning

Den nya elbilsmodellen av Daily är en av de mest intressanta och välbyggda eldrivna skåpbilarna i den stora klassen. Med Ivecos innovativa och kundvänliga batterilösning kan du anpassa batterikapaciteten efter dina behov, beroende på om du prioriterar hög lastkapacitet eller längre räckvidd.

Av Anders Myrdal


När jag nyligen provkörde bilen i Turin i norra Italien imponerades jag av en lättrattad och smidig skåpbil med en digital förarmiljö och en komfort som tillhör branschens bästa. I jämförelse med tidigare elbilsmodeller från Iveco är nya eDaily en helt ny bil på alla plan. 

Innovativ batterilösning

Det som sticker ut är att Iveco är ensamma om sin innovativa och kundvänliga batterilösning – ett modulärt system som betyder att du kan anpassa batterikapaciteten efter dina behov, och där det är möjligt att lägga till eller ta bort batteripack under hela bilens livslängd. Så vitt jag känner till så har ingen av de andra biltillverkarna en liknande lösning.

 

Smidig batterilösning. Med eDaily går det att anpassa batterikapaciteten och lägga till eller ta bort batteripack utifrån behovet.

 

Du som prioriterar lastkapacitet framför räckvidd kan välja en bil med ett batteripack. Har du däremot höga krav på räckvidd, men inte lastar så mycket, så kan du välja en eDaily med två eller tre batteripack. För dig som endast har B-körkort är det dock endast aktuellt med två moduler.

Med tre moduler väger bilen nämligen 4,25 ton, vilket kräver C-körkort, om inte svenska myndigheter tar bort kravet på C-körkort framöver?  

400 kilometer stadskörning

En batterimodul har en kapacitet på 37 kWh, och en räckvidd på 120 kilometer. Med två moduler är batterikapaciteten 74 kWh och räckvidden 235 kilometer. Med tre moduler ökar batterikapaciteten till 111 kWh, vilket enligt Iveco ger en räckvidd på 300 kilometer vid blandad körning, och upp till 400 kilometer vid stadskörning.

 

Tre batterimoduler ger, enligt Iveco, en räckvidd på upp till 400 kilometer vid stadskörning.


Den eDaily jag kör i Turin är maximalt lastad för att nå totalvikten 3,5 ton. I den täta och hektiska trafiken i Turins stadskärna är eDailys skåpbil (med en volym på 10,8 kubikmeter) förvånansvärt enkel att manövrera. Sikten från hytten är bra och Iveco eDaily är en uppvisning i moderna digitala förarstöd och lättnavigerad instrumentering.

 

Bilen är en uppvisning i moderna digitala förarstöd och lättnavigerad instrumentering.

 

I hytten finns det gott om förvaringsutrymmen och ladduttag för mobiltelefon och dator.

Med den tillhörande appen öppnar sig nya möjligheter. Du kan till exempel se till att förarhytten är uppvärmd när du ska köra bilen, ha järnkoll på laddningen eller skicka adresser till navigatorn.

 

eDaily kommer med många plus. Ett av dem är den rymliga hytten som innefattar en väldigt skön förarstol.


Som i många andra moderna lätta lastbilar kan du använda röststyrning för saker som att kontrollera klimatet i hytten eller för att få information om närmaste laddstation. För hantverkare med flera bilar i sitt stall har Iveco utvecklat ett system där det går att få stenkoll på samtliga bilars totala status, inklusive batteriernas laddnivåer och eventuella servicebehov.

 

eDaily är utrustad med tre olika nivåer på regenering av bromskraft för att ladda batteriet under körning.

 

Tre körlägen (Natural, Power och Eco) gör det möjligt att anpassa körningen efter uppgiften, och dessutom köra mer ekonomiskt och spara på batteri. Bilen är dessutom utrustad med tre olika nivåer på regenering av bromskraft för att kunna ladda batteriet under körning.

Du som är ute efter en lite större eldriven skåpbil, provkör Iveco eDaily och jämför med konkurrerande bilmärken. 

Ekonomi

-

 • Grundpris: 634 080 kr. (exkl. moms)
 • Strömförbrukning (normal körning utan last): 29,9 kWh/ 100 km
 • Snabbladdning: Grundmodellen (ett batteripack): snabbladdning 40 Kw, 30 min. 20–80 procent av batteriets kapacitet
 • Batteri: Moduler 1–3 st. 37 kWh x 3 st

Övrig information

-

 • Lastutrymme: 7–19,6 m3
 • Max lastvikt/dragvikt: 1 373/3 500 kg
 • Växellåda: Aut
 • Räckvidd: 120–300 km (upp till 400 km i stadskörning med 3 batteripack)
 • Motor: 134 hk/ 187 hk (peak)
  Webb: www.iveco.se

Bra

.

➔ Lågt klimatavtryck
Eldrift är i dagsläget billigare än dieseldrift
➔ Instrumentering och förarstöd av högsta klass
➔ Mycket bekväm förarstol

Dåligt

.

➔ Högt inköpspris för denna (och konkurrerande eldrivna lätta lastbilar)

31 Mar 2023 Tester Transportbilar