Fransk minsting med räckvidd som heter duga - Transportbilsdagen

Fransk minsting med räckvidd som heter duga

Plötsligt finns det små skåpbilar med en räckvidd som funkar för de allra flesta hantverkare i storstadsområdena. En av de bilarna är Peugeot e-Partner, som du kan köra i upp till 275 kilometer på en laddning.

 

Tidigare modell av bilen hade en betydligt blygare räckvidd än denna nya e-Partner. Peugeots moderniserade elbil lanserades i slutet av 2021 och har en räckvidd på upp till 275 kilometer. Men som för alla elbilar dras räckvidden ner vid motorvägskörning, eftersom det suger mycket batterikraft. 

Peugeot säger: ”Vid faktisk användning kan 80 procent av användarna resa mellan 190 och 275 kilometer på bara en laddning.” De kommunicerar också via sin hemsida att ”batteriets garanti gäller i åtta år, eller 160 000 kilometer för 70 procent av laddningskapaciteten.”

Var också uppmärksam på att e-Partner ingår i Stellantis-koncernen, med flera andra identiska systerbilar, till exempel Opel Combo-e och Citroën e-Berlingo. Så om du är ute efter en liten eldriven skåpbil, så gör din hemläxa och kolla pris, utrustningsnivåer, servicegarantier och försäkring.

Omedelbar acceleration

Som de flesta eldrivna bilar har även Peugeot e-Partner snabb acceleration, med ett omedelbart vridmomentet på 260 Newtonmeter, vilket till exempel välkomnas vid omkörningar. 

Känslan i bilen är fantastisk. Den svarar direkt när man trampar på gasen och körkomforten är suverän. Den positiva upplevelsen av komfort gäller även känslan i hytten. Med en 8-tums pekskärm, i färg så klart, kan du spegla innehållet i din mobiltelefon.

 

Spegla innehållet i din mobiltelefon på en 8-tumspekskärm.

”Känslan i bilen är fantastisk. Den svarar direkt när man trampar på gasen och körkomforten är suverän”

Efter att ha kört i stort sett alla tillgängliga eldrivna lätta lastbilar börjar jag vänja mig vid tystnaden utan en brummande fossilmotor. Peugeot e-Partner är byggd på samma plattform som dieselbilen, och det eldrivna skåpet har lika stort lastutrymme.

Peugeot e-Partner finns med två olika längder, L1 och L2, med lastkapacitet på 475 respektive 825 kilo. Peugeot e-Partner är framhjulsdriven, men kan även fås med fyrhjulsdrift. Något pris för detta har vi inte lyckats få fram, men att det är ett relativt dyrt alternativ är rimligt att anta. 

Upp till 3,35 meter i lastlängd

Bilen har sex lastöglor i skåpet för god förankring av godset. Det går att lägga till ytterligare fyra lastöglor i lastutrymmets mitthöjd. Långa föremål kan vid behov lastas via genomlastningsluckan, vilket ger en lastlängd på upp till tre meter i den korta versionen respektive 3,35 meter i den längre.

 

 

Peugeot e-Partner finns med två olika lastutrymmen : 3,3 och 3,9 kubikmeter.
I den längre modellen går det att lasta upp till 3,35 meter långa prylar.

Som allt fler av dagens moderna servicebilar kan du även använda denna bil som ett mobilt kontor. Fäll bara ner armstödet så får du ett svängbart bord vid förar- eller passagerarplats efter behov.  

En finess som spar tid finns i den elektriska menyn som du hittar via pekskärmen. Via en knapptryckning går det att få fram information om flöde, statistik och laddning. Eller vart närmaste laddstation finns.  

 

Bilen kan snabbladdas på 30 minuter upp till 80 procent av batteriets kapacitet.

 

Snabbladdning på 30 minuter

Precis som till många andra elbilar finns det flera olika laddningslösningar. Med en trefasladdbox och 11 kilowatt får du full laddning på knappt fem timmar. Det snabbaste sättet att ladda är dock på offentliga snabbladdningsstationer, där du med en 100 kilowatts snabbladdare kan nå 80 procent av batteriets kapacitet på 30 minuter.

Ekonomi

-

 • Grundpris: 372 900 kr (exkl. moms)
 • Första förhöjd leasingavgift: 74 000 kr
 • Leasingtid: 36 månader 
 • Leasingavgift/månad: 6 620 kr
 • Restvärde: 112 000 kr*

Övrig information

-

 • Säkerhet: Hög säkerhet, ej Euro NCAP-testad
 • Bränslealternativ: 100 % eldrift
 • Motoralternativ: Elmotor: 136 hk (100 kW)/ 260 Nm
 • Räckvidd: 275 km
 • Batterikapacitet: 50 kWh
 • Strömförbrukning (normal körning utan last): 23,2–26,1. kWh/ 100 km
 • Snabbladdning: Ja, 30 min, upp till 80% av batteriets kapacitet.
 • Lastutrymme: 3,3/ 3,9 m3
 • Växellåda: Automat
 • C02-utsläpp i g/km: 0
 • Max lastvikt/dragvikt: 800/ 750 kg
 • 2- eller 4-hjulsdrift: 2 WD/ 4 WD (tillägg)
 • Webb: peugeot.se

Bra

.

➔ Lågt klimatavtryck
➔ Klimatbonus på 70 000 kr
➔ Bra arbetsmiljö i en tyst bil
➔ God bränsleekonomi

Dåligt

.

➔ Högt inköpspris

* Restvärdet beräknas på en uppgiven körsträcka av 3 000 mil/år. I leasingavgiften ingår även helförsäkring under leasingperioden, som omfattas av trafik, delkasko och vagnskadegaranti. Leasingen baseras på Wasa Kredit:s prissättning i april 2022. Kontakta gärna andra som erbjuder leasing för att jämföra. Alla priser och restvärdet är exkl. moms. För dagsaktuella priser, kontakta respektive leverantör. 

20 Jun 2022 Tester Transportbilar