Viktigt om vinterdäck

Det börjar närma sig däckbytartider.

Senast 1 december är det som gäller – då är det lag på att ha vinterdäck på bilen. Dubbdäck är dock tillåtna redan från 1 oktober, och som längst fram till den 15 april – om det inte råder fortsatt vinterväglag. Viktigt att veta är att det inte är tillåtet att blanda dubbade och odubbade däck. Drar du dessutom släp och har dubbade däck på dragningsbilen, måste även släpvagnen ha det. Däremot, om dragningsbilen har dubbade däck får den dra en släpvagn med odubbade däck. 

Är det oklart vad som menas med vinterväglag kan vi berätta det för dig: Med vinterväglag menas att det är snö, is, snömodd eller frost på vägen. Den som avgör om det råder väglag är polisen. 

Kör du dubbat och har jobb i innerstan bör du kanske först och främst tänka om, annars behöver du ha koll på var, och var du inte får köra. I Göteborg är det förbjudet att köra på Friggagatan och Odinsgatan, i Stockholm gäller Hornsgatan, Fleminggatan och vissa delar av Kungsgatan och i Uppsala är det förbjudet att åka på Kungsgatan och Vaksalagatan. Kör försiktigt!

12 Nov 2019 Nyheter