Transportbilsdagen 2019

God stämning, bra väder och transportbilar i högsta hugg när vi för tredje året i rad anordnade Transportbilsdagen. 33 taggade utställare var på plats, redo att dema sina nya bilar, inredningar och tillbehör.

Och nytt för i år var att vi hade en speaker i form av Per ”Pirre” Starrin, känd från bland annat Sommar med Ernst, som såg till att hålla stämningen på topp mellan Transportbilsdagens alla öppettimmar.

Under dagen snurrade bilarna på provkörningsbanan i princip nonstop. Närmare 1 000 provkörningar utspritt över alla medverkande bilmärken hanns med, och flera affärer gjordes direkt på plats. 

Dodge Ram eller Ford F-150? Exclusive Cars bilar stod inte stilla många sekunder under dagen.

Trots aktuella fenomen som ”flygskam” och en generell miljömedvetenhet, var det de stora amerikanska pickisarna tillsammans med Ford Ranger Raptor och Mercedes X-Klass som snurrade mest. Ska dock tilläggas att transportbilskunden visserligen har börjat mjukna för eldrift. De närvarande elbilarna provkördes frekvent och särskilt efterfrågad var e-Crafter.

Att Renault har godkänt sina transportbilar för HVO100 var också ett samtalsämne bland besökarna.

Nya Ford Ranger Raptor var en av favoriterna, och rullade i princip nonstop på provkörningsbanan från öppning till stängning.
Specialfälgar visade upp ett antal modeller av coola fälgar.
Mercedes X-klass fick inte heller många ”andhämntningspauser” under Transportbilsdagen.
Hur får man in alla verktyg och maskiner i transportbilen? Work System demade effektiv skåpinredning.

Bland besökarna träffade vi Roy Oro, han är medgrundare till bolaget Jobb Store i Sverige AB.

– Vi är ett transportbolag för allt inom transport, från bemanning och rekrytering till transportbranschen, säger Roy. Vi kör även bud. Vi startade bolaget för tre år sedan. Nu kör vi inte längre, vi sitter på kontoret och jobbar mest med det administrativa, och trafikleder och liknande, samt hittar nya kunder.

Rob Oro, Jobb Store i Sverige AB.

Det är tredje året som Roy med sina kollegor besöker Transportbilsdagen. Roy poängterar smidigheten med att kunna provköra bilar från flera tillverkare under samma dag.

– Vill man till exempel provköra både e-Crafter och Caddy hos en återförsäljare, då kanske det inte går att boka på samma dag ens, menar Roy. Sedan finns även konkurrenterna här, Renault och Peugeot – alla på samma ställe. Och det kostar ju ingenting.

Fick Roy välja helt fritt skulle han personligen välja en amerikansk pick-up. Men en av de mest utstickande bilarna som närvarade under Transportbilsdagen var Volkswagen Amarok.

– Det är en snygg bil, fortsätter Roy. Men sedan är eCrafter värd att provköra också – som firma tänker vi på miljön och kör själva på HVO100. Det andra är att vi sänker våra kostnader med miljövänliga alternativ. Transportbranschen är en ganska tuff bransch just nu – därför måste vi hitta sätt att få ner kostnaderna.

Med de olika drivmedelsalternativen på marknaden tror Jobb Store i Sverige AB att el kan vara framtiden.
– Men elnätverket skulle behöva utvecklas lite mer, tillägger Roy. Men Sverige har tagit ett jättesteg där.

Volkswagen e-crafter
Det var inte bara fossildrivna skåpbilar i blickfånget, många var nyfikna på Volkswagen eCrafter.
Scosche
Det fanns inte bara transportbilar i utbudet under dagen. Scosche sålde en hel del tillbehör för användning i kupén.

Dariusz Drozdz driver firman DD Hus AB och besökte Transportbilsdagen med sin son.

Vad har ni hunnit kika på?
– Vi har tittat på Dodge Ram och Ford F-150 hittills. Det är en pickup som gäller!

Varför en pickup?
– Det är bra och praktiska bilar. Jag gillar konceptet med personbil och lastbil i ett. 

Bensen, diesel eller el?
– El på sikt, eller det som förbrukar minst. 

Hur fick ni reda på eventet?
– Vi hörde om det via Optimera.

Jessica Wahlström och Michael Bartoft som arbetar åt Haninge Kommun klev precis ur en Mitsubishi L200 när vi pratade med dem.

Varför just Mitsubishi L200?
– För att se hur den kändes! säger Michael. Vi är nyfikna och vill jämföra med de andra liknande bilmodellerna, fortsätter Jessica. Vi är mest intresserade av att titta på nya miljöbilar, till kommunen.

Vad tycker ni om dagen, är det något ni saknar?
– Bra, tycker vi men det hade varit kul med en terrängbana, tillägger Michael, för att se lite mer vad bilarna går för. Även om bilarna är fyrhjulsdrivna är det intressant att jämföra. Jag var på ett annat event igår med en terrängbana och man märker skillnad på de olika bilarna.

Birger Petterson driver firman Veteranpojken och har siktat in sig på en transportbil i lilla klassen.

– En sådan där, säger Birger och pekar mot en vit Renault Kangoo bakom oss. El är bra när jag inte kör så långt, men de är rätt dyra att köpa in än så länge. Vi får se vad det blir. Jag är en gammal Ford-kille och har jobbat med Ford som mekaniker. Så det ska jag titta på. 

Ingen trendig pickup?
– Nej, jag tycker bättre om att kunna langa in skåpet. Ingen ser vad man har. Man låser och larmar. Klart! 

Har du varit på Transportbilsdagen tidigare?
– Jag var här förra året och har jobbat på KG Knutsson i många år, så det här är min målgrupp. Och sedan såg jag klistermärken på en bil där det stod ”Transportbilsdagen”.

Det var många på eventet som gick hem med en Essbox i handen efter att ha tävlat i Essves monter.
Enligt vår egen enkät var de flesta besökarna ute efter en pick-up eller mellanklassbil och Toyota Proace var en av de populärare på banan.

Vinnare av DeWalts verktygspaket

Det kan löna sig att rita in Transportbilsdagen i kalendern i god tid innan eventet. Alla som föranmälde sig var med i utlottningen av ett verktygspaket från DeWalt värt 30 000 kr. Den lyckliga vinnaren blev Jocke Holfve från Holfves vvs & entreprenad AB.

Transportbilsdagen säger stort grattis till Jocke Holfve!
En mätt utställare är en glad utställare. Korvbuffén är alltid en glädjehöjare.

Tack för i år!

Vi vill rikta ett stort tack till våra utställare, besökare, samarbetspartners samt personal. Har du synpunkter eller önskemål till nästa års event tveka inte att kontakta oss. Vi ses 2020!

03 Sep 2019 Nyheter Popular