Volkswagen eCrafter.

Volkswagen eCrafter är en stor skåpbil som enbart drivs med batterikraft. Bilen inger hopp om en värld med klimatsmarta hantverkarbilar i storstadsregionerna. Men det höga priset är ett hinder för att fler ska välja en eCrafter framför en betydligt billigare fossildriven bil.

Vid presskörningen i Hamburg pratar Volkswagens ingenjörer och marknadsfolk sig varma för att eCrafter är lösningen för transporter den sista biten in i stadskärnorna. Och frågan är mer aktuell än någonsin. I dag har flera europeiska städer förbud mot dieseldrivna fordon. Och det är bara en tidsfråga innan det införs liknande miljözoner i Sveriges största städer.  

Enligt Volkswagen är eCrafters räckvidd 17,3 mil på en laddning.
Det tar 45 minuter att ladda eCrafters batteri med snabbladdare. Då får man 80 procent av batteriets kapacitet.

Eldrivna transportbilar spelar förstås en viktig roll för att nå framtida klimatmål med minskade koldioxidutsläpp. Därför är varje elbilsmodell som släpps ett viktigt steg mot en bättre miljö.

eCrafter är en fantastisk bil att manövrera. Den går mjukt och behagligt i Hamburgs centrum och på småvägar i stadens enorma hamnområde. Många start och stopp påverkar inte bilens rytm – utan känslan av behaglighet blir starkare ju mer jag kör. En fara som uppstår några gånger under färden är att människor som korsar vägen inte hör att jag kommer körande. Det talas om att biltillverkarna kommer ta fram varsitt unikt ljud för sina elbilar, som varnar gångtrafikanter och andra att här kommer minsann en elbil.

En elmotor för klimatsmarta.
eCrafter är till för framtidens transporter.

Om det inte stod eCrafter med feta bokstäver på bilens utsida skulle den inte gå att skilja från den dieseldrivna modellen. Enligt Volkswagen har eCrafter en räckvidd på 17,3 mil. Men rent praktiskt ligger den snarare på 10-12 mil. När Volkswagen har utvecklat bilen har de dimensionerat batterikapaciteten efter ett antal testbilar utspridda i några europeiska länder, däribland Sverige, där förare hos Postnord och Scania kört bilen. Batterikapacitet och laddtider har sedan bestämts utifrån de behov som kommit fram ur testerna.    

Det finns några olika sätt att ladda batteriet. Du som bara har tillgång till ett 230-volts uttag måste vänta 17 timmar innan batteriet laddat från tomt till fullt. Med en laddbox på 7,2 kW går det på fem timmar och tjugo minuter och med en snabbladdare tar det 45 minuter att få 80 procent av batteriets kapacitet.

”Eldrivna transportbilar spelar förstås en viktig roll för att nå framtida klimatmål”

Elkonsumtionen är 21,54 kilowatt per 100 kilometer jämfört med 2,11 liter i den dieseldrivna bilen.

Batteriet är integrerat i chassit, vilket ger en lika stor lastvolym som i dieselmodellen, med fyra EU-pallar i rad på skåpets golv. e-Crafter har försetts med flera avancerade säkerhets- och förarassistanssystem. Toppfarten har begränsats till 90 kilometer per timme. 

I skrivande stund, i slutet av december 2018, har Volkswagen sålt tio exemplar av eCrafter, varav en till Facebooks serverhall i Luleå. Med tanke på den höga prislappen på 699 000 kronor plus moms talar det mesta för att det tyvärr kommer dröja innan många hantverkare får upp ögonen för detta eminenta klimatsmarta skåp. I förhållande till den dieseldrivna modellen kostar eCrafter 300 000 kronor mer.

Ekonomi

.

 • Prisnivå: 699 000 kr
 • Första förhöjd leasingavgift: 139 800 kr
 • Leasingtid: 36 månader
 • Leasingavgift/månad: 10 965 kr
 • Restvärde*: 209 700 kr
 • Bränslealternativ l/100 km (blandad körning): Eldrift 21,54 kWh

Övrig information

.

 • Komfort/känsla/köregenskaper: Smidig och lättstyrd lätt lastbil med mycket god körkomfort. Anpassad för transporter i storstadsregionerna. 
 • Säkerhet, grundutrustning i urval: Hög säkerhetsnivå.
 • Motoralternativ: 136 hk/ 290 Nm. 
 • Lastutrymme: 10,7 m³
 • Växellåda: Automatlåda
 • C02-utsläpp i g/km: 0
 • Max lastvikt/dragvikt: 970-1720 kg/ 0 kg.
 • 2- eller 4-hjulsdrift: 2-hjulsdrift fram

Styrkor

.

 • Lätt lastbil för framtidens klimatsmarta transporter i storstadsregionerna 
 • Bra körkomfort
 • Bättre arbetsmiljö
 • Tyst körning ger ro för själen

Svagheter

.

 • Mycket högt pris

*Leasingen baseras på Wasa Kredit:s prissättning i december 2019. Restvärdet beräknas på en uppgiven körsträcka av 3 000 mil/år. Kontakta gärna andra som erbjuder leasing för att jämföra. Alla priser och restvärdet är exkl. moms. För dagsaktuella priser, kontakta respektive leverantör.

Webbsida: volkswagen.se